Ingrediënten:
500 gram zuurkool
2 flinke tenen knoflook
5 zongedroogde tomaten (gedroogde versie)
1 dl witte wijn
Wat tijm gehakt
Olijfolie
Extra materialen: vergiet, wok- of braadpan met deksel.
Bereidingswijze:
Was de zuurkool grondig onder koud stromend water en laat uitlekken.
Snijd de zongedroogde tomaten in dunnen reepjes. Hak de knoflook.
Verhit wat olijfolie in een wokpan of braadpan. Voeg de knoflook, gedroogde tomaten en de tijm toe en fruit zacht. Voeg als de knoflook glazig is de zuurkool toe en blus af met de wijn. Verhit op hoog vuur. Draai vuur laag en laat circa 20-25 minuten pruttelen met deksel op de pan. en tot de wijn verdampt is en de zuurkool gaar.
Achtergrondinformatie:
Bij zuurkool denken we vaak alleen maar aan de stamppot. Zuurkool is echter op meerder manieren te gebruiken en een zeer gezonde groente en nog voordelig ook. Zuurkool wordt gemaakt door witte kool met zout in een vat te laten gisten. Dit gisten ofwel fermenteren zorgt er voor dat er bacteriën vrijkomen die een gunstige invloed hebben op onze darmflora.
Daarnaast bevat zuurkool veel vezels, vitamine B en C. Tevens zorgt zuurkool voor vitmainek2: een vitamine die van belang is bij het voorkomen van botontkalking.
Het wassen van de zuurkool is van belang om een overmaat aan zout te verminderen.
De zongedroogde tomaatjes maken deze zuurkool minder zuur.
Voor een complete maaltijd probeer hem eens met een knolselderijpureetje.
Schil een knolselderij en snij in ongeveer gelijke stukken. Schil een uit en snij deze ook in ongeveer dezelfde grote stukken. Kook beid samen in wat water. Als de knolselderij gaar is afgieten en pureren met de staafmixer. Voeg naar smaak peper en zout toe. Is de puree iets te droog kun je er eventueel een scheut olijfolie aan toe voegen.
Ontbijt Yoghurt met blauwe bessen en pompoenzaden. Zure zuivel bevat stofjes die de flora in je darmen gunstig ondersteunen. Je darmen zijn de basis voor een goed afweersysteem. Lunch Salade met gewokte garnalen, reepjes gele en rode papri...
Ingrediënten: 2 eieren peper en zout, ½ prei of 1 lente-ui 75 gram gekookte groene linzen (eventueel uit blik) 50 gram geraspte kaas. Bereiding: Snij de prei of de lente-ui in smalle ringen. Klop de eieren los en vo...
Pompoen in tweeën snijden. Pitten en draden verwijderen. Pompoen met schil in stukken snijden. Pompoenstukken bij voorkeur gaar stomen en anders koken met weinig water. Zodra de pompoen gaar is, het te veel aan vocht afgieten en vervolgens de po...
Mosselen zijn makkelijk te bereiden en zijn heel gezond. Ze bevatten een hoog gehalte eiwitten, bijna geen vet en zijn ook een belangrijke leverancier van jodium, naast Vitamine A, B en D. Jodium is een mineraal dat belangrijk is voor een goede...
Recept voor 4 personen Origineel hoort dit gerecht met kalfsmuis gemaakt te worden. Omdat kalfsmuis niet voor iedereen betaalbaar is, heb ik in dit gerecht voor kalkoenfilet gekozen. Ingrediënten: Blikje tonijn op waterbasis ...
Witlof in reepjes snijden. Yoghurt, gehakte dille, bieslook en stukjes groene appel toevoegen. Serveer met in stukjes gesneden haring. Meer is hier niet aan toe te voegen. Toch? ...