Dukkah komt uit Egypte en wordt daar bij van alles gebruikt, maar met name bij brood en olijfolie. Oorspronkelijk is het recept met pinda’s maar heb ik hier vervangen voor hazelnoten om het gezonder te maken. In een afgesloten glazen potje kun je het lang bewaren.
Hazelnoten bevaten veel vitamine E wat onder andere goed is voor je huid en bovendien ook veel verschillende B vitaminen: goed voor veel energie en de stofwisseling.
Sesamzaadjes bevatten veel calcium.
Broccoli is een ware powerfood. Het bevat heel veel vitamine C, verhoogt de weerstand, is kankerremmend, goed voor je botten door het hoge gehalte calcium. Tevens helpt broccoli ballaststoffen in de darmen af te breken. En het bevat een stof dat helpt om de oestrogeenhuishouding in balans te houden.
Dukkah met Broccoli
Ingrediënten:
2/3 kop hazelnoten
½ kopje sesamzaadjes
2 eetlepels koriander zaadjes
2 eetlepels komijnzaad
2 theelepels zwarte gemalen peper (uit de molen)
1 theelepel Keltisch zeezout
Extra materiaal: schone theedoek, keukenmachine of staafmixer met hakmolen.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verdeel de hazelnoten op een bakplaat en zet 3 tot 4 minuten in de oven. Haal uit de oven en doe de hzalenoten in een schone theedoek. Wrijf de velletjes van de hazelnoten met een schone theedoek.
Maal de hazelnoten half grof.
Bak sesamzaad, koriander en komijn in een droge koekenpan tot het gaat geuren.
Voeg dit toe aan de hazelnoten. Voeg het zout toe als je grove gebruikt. Maal alles fijn. Roer tot slot de peper er door.
Snij de broccoli in roosjes en blancheer 3-4 minuten in kokend water. Giet af.
Serveer broccoli in een mooie schaal met twee dipschaaltjes; één met de dukkah en de ander met een mooie olijfolie.
Dip een roosje broccoli in de olijfolie en vervolgens in de dukkah.
Ontbijt Yoghurt met blauwe bessen en pompoenzaden. Zure zuivel bevat stofjes die de flora in je darmen gunstig ondersteunen. Je darmen zijn de basis voor een goed afweersysteem. Lunch Salade met gewokte garnalen, reepjes gele en rode papri...
Ingrediënten: 2 eieren peper en zout, ½ prei of 1 lente-ui 75 gram gekookte groene linzen (eventueel uit blik) 50 gram geraspte kaas. Bereiding: Snij de prei of de lente-ui in smalle ringen. Klop de eieren los en vo...
Pompoen in tweeën snijden. Pitten en draden verwijderen. Pompoen met schil in stukken snijden. Pompoenstukken bij voorkeur gaar stomen en anders koken met weinig water. Zodra de pompoen gaar is, het te veel aan vocht afgieten en vervolgens de po...
Mosselen zijn makkelijk te bereiden en zijn heel gezond. Ze bevatten een hoog gehalte eiwitten, bijna geen vet en zijn ook een belangrijke leverancier van jodium, naast Vitamine A, B en D. Jodium is een mineraal dat belangrijk is voor een goede...
Recept voor 4 personen Origineel hoort dit gerecht met kalfsmuis gemaakt te worden. Omdat kalfsmuis niet voor iedereen betaalbaar is, heb ik in dit gerecht voor kalkoenfilet gekozen. Ingrediënten: Blikje tonijn op waterbasis ...
Witlof in reepjes snijden. Yoghurt, gehakte dille, bieslook en stukjes groene appel toevoegen. Serveer met in stukjes gesneden haring. Meer is hier niet aan toe te voegen. Toch? ...